Monday, June 1, 2009

isu memakai kulit babi?

What? there's an issue on this? I thought it is well known that pigs are haram for Muslim.. dan dijelaskan babi dan segala keturunannya adalah haram.. meaning.. kalau babi dikahwinkan dengan lembu.. and they got a 'lembi'.. it is still considered haram..

So here's a web, soal jawab agama, and here's the piggy related answers

So I hope this wouldnt be an issue anymore.. anyway there's many more things to be worn.. why not wear others then......

6 comments:

Drama Mama said...

zura, camna nak tau if kasut tu guna pig skin eh? ada contoh gambar tak?

liz said...

couldn't agree more especially the fact that all goods here that has kulit babi are labeled quite clearly. However, my parents emphasized that if you didn't know.. but accidentally bought e.g. shoes with pig skin lining.. you can just continue wearing it. Allahualam. Having said that, if in doubt always ask and double check la..

ZOORA said...

from the web yg ada soal jawab tu it says that.. kalau kita terbeli ataupun memiliki barangan kulit babi sebolehnya buang atau bagi kat orang lain. that's ustaz tu punya suggestion la..
barnag kulit babi selalu very soft, dan ada bintik bintik 3 dot.. nanti i carik the pic.. selalunya ada kat shoes, even babies' shoes, wallet and belt. my dad had 1 belt.. lepas tu dia bagi kat chinese friend dia

mye said...

of all things mana ko dpt idea for 'lembi'??? LOL

i'll bookmark this. the link u gave is indeed a very (good) informative site. aku xtahu la what did i google for that gave me some *shocking* contradicting explaination.

baby shoes slalunya guna kulit babi ni. ingat lagi susahnya la nak cari kasut sarah when she was <1 y.o. sbb semua kasut murah2 (as in rm30-49 ya puan2. kalah kasut mama!) ni ada bintik 3 tu...tension!! n tak de tulis warning apa pun! wallahualam if it's really pig skin or just some alternative material yg guna the same pattern (mmg bad marketing kalau ya tiru pattern semata! keke) but since i knew about this masa survey kasut sarah tu..so kami elakkan la of course.

pinkytoe said...

rasanya confusion pasal kulit babi ni kerana muslim arab sebagainya memang pada mereka babi hanya haram untuk consumption aka makanan. saya tak pandai hal ini tapi 4 -5 kumpulan arab dari berbagai negera memang affirm kan benda ni (kuwait is one). mungkin mazhad/mungkin juga culture saya pun tak pasti. Saya bukan orang agama. just nak share info ni.

ZOORA said...

ic.. thanks great pinky toe.. no wonder orang arab dtg malaysia selamba je makan restoran apa2. tu la jawabnya kot