Friday, August 7, 2009

nisfu syaaban

Yesterday was nisfu syaaban.. and alhamdulillah .. I had fast.. this is the first time that I fast during this pregnancy. I was quite worried, that I might get very very hungry.. but so far. alhamdulillah.. I just had headache after I came back form site meeting.

When nisfu syaaban came, Ramadhan seems so close now.. and it gets closer everyday .. the greatest month of all months is coming..

Mu ustazah said this noon : Marilah kita melangkah ke dalam Ramadhan dengan iman yang begitu gemerlap.. agar kita betul betul dapat kecapi Ramadhan tahun ini..

Insyallah...

3 comments:

Shida said...

Dr MAZA commnet about sambutan nisfu syaaban.
http://drmaza.com/home/?p=690

not sure about fasting,but my hubby says no hadith sohih that define fasting for the purpose ofnisfu syaaban. wallahualam.

ZOORA said...

Nabi Muhammad bersabda, maksudnya: Apabila tiba malam nisfu syaaban, maka hendaklah kalian bangun pada malamnya (melakukan ibadat) dan berpuasa pada siangnya, ini kerana Allah turun (merahmati hambanya) pada malam tersebut hingga terbenam matahari ke langit dunia. Allah SWt berfirman: 'adakah dari kalangan hambaKu yang memohon keampunan maka akan Aku ampunkannya. Adakah kalangan yang memohon rezeki akan Kuturunkan rezeki keatasnya. Adakah kalangan mereka yang ditimpa bala, maka akan Ku sejahterakannya. Adakah kalangan mereka begini dan adakah kalangan mereka begini sehinggalah terbit fajar. "

Begitulah bunyi sabdanya, sohih atau tidak, wallah u alam.. berpuasa sunat adalah amalan yang baik kan, dan tahun ni turun pada hari khamis.. betul atau tidak, tidak kisah.. puasa sunat masih ibadat yang baik kan?? Puasa ialah satu satunya amalan yang itdak menjadi kafarah, jadi apa salahnya?
kan?
tahlil untuk org meninggal ialah bidaah, tapi masih ramai yang buat kan? kenduri masuk rumah tidak pernah di buat oleh nabi... tapi ramai yang buat kan? sambutan hari jadi tidakpernah di sebut dalam sejarah islam..tapi tidak ada org pertikai kan bukan?

banyak pertikaian mengenai nisfu syaaban sebenarnya. wallahualam.. kita ambil yang baik, dan yang tak baik kita tinggalkan.

Shida said...

zoora, sory to hear about ur loss.

dun get me wrong. im not sure either about the puasa due to nisfu syaaban. but kalau puasa sunat due to isnin , khamis, no problem... mmg ada nas.