Wednesday, September 30, 2009

kedai tudung bukit jambul

i'd like to write about this some time ago - but its either I dont have the time, I've got no mood, I'm not that evil that time, or I forgot, or I hate it so much that I dont even want to think about it. 

One day, I was looking for new tudung for raya.. tudung awning la of course. But being tak sabar nak tunggu balik KL, and with idea from hubby that say all store might be already closed when we came back, I went hunting for tudung at Bukit Jambul Complex.. kat Penang la kan.. 

Then I came to this one store, which looks like they're having the most tudung - banyak sungguh and macam macam ada.. (This kedai is just a booth, being open) I found one that I like, and wanted to try on, as usual... this tudung awning is not like tudung bawal, you have to try it on your face to look whether it suits you or not. 
But to my shock, the promoter girl yells "Ehhhh.. kak!!! Jangan.. tak boleh try" To my suprise i said "Hah?? tak leh try???" 
Then the taukey came (whom I knew and have bought a lot from her before) "Ehh.. tak boleh try try, habiihhh rosak nanti dik oiii tudung mahai mahai ni... Ni Hajaba ni.. " (ike I never had Hajaba before)

(for your info, the tudung is RM45)

Then I said, "Laa.. kalau tak try mana nak tau sesuai ke tak.. Kena la tengok kat muka camana, sedap ke tak.. " Nicely, I think

Then the taukeh said "Haa.. kalau nak try ni kat kat tepi ni.. ada cermin ni.. cangkung la tepi ni kalau tak nak orang nampak"

MASHALLAH.. DOES SHE REALIZE WHAT SHE IS SAYING???? Her booth is an open booth, located in the atrium of a 6 storey complex.. 6 storey of people could see me open my tudung, and everyone shopping for raya could see me too!!!!!!! 

Ini seriously salah concept!!! Dia jual tudung, untuk tutup aurat, tapi dia suruh plak kita bukak tudung open kat situ.. and i cant understand kenapa pulak tudung dia boleh rosak if I put it over my current tudung. It might be rosak too if terkena the earing yang canggih-canggih, or kena kutu ke.. ??????

I am so annoyed at that time and I say "La.. dekat Ariani, tudung sampai beratus ratus ringgit boleh je try macamana pun sesuka hati..."
She said " Ariani tu jual mahal, dapat untung berkali ganda.. sebab tu diorang tak kisah, jual satu pun dah untung giler"
And I totally more annoyed and figure out I should just leave. But before that I said "Hmm patut la Ariani laku, penuh kedai dengan orang even mahal mana pun tudung dia, diorang tu mesra pelanggan" and I just go

Only after that I realize.. patut la there's a lot of tudung in her kedai.. maybe tak laku kot.. I think it is not worth at all.. just to buy, I have to compromise my aurah.. If I dont buy, duit jimat, aurah selamat.. 

This is not to talk bad about this makcik, but I think this is a lesson.. to who ever selling apparels, please be sensitive towards buyer needs. It might help your business rather than ruining it. 

Tuesday, September 29, 2009

tudung awning and de zahraa

Awning tudung.. well.. there is soooo many tudung selling in the market now. I mean those awning type.. Before this I have been wearing Sri Munawarah, and tried Hajaba and Ariani before. And Sofea collection, made my friend Erna.

Sri Munawarah - So many colour to choose. There are 3 sizez, labuh, sederhana and mini. I like Munawarah for their lenght of tudung, menepati kriteria Sirim saya. Now they introduced pattern tudungs, but they are a bit pricey.

Hajaba - I just love them for 3 days in the beginning.

Ariani - Very pretty, so many pattern and colours to choose from. But I found them pricey too. I heard lately they have reduced price. Not sure, need to go and check them out. But to me, Ariani's tudung is a bit short.

Sofea Collection - Nice, jahitan kemas, price is okay, but sometimes the type of cloth is not consistent. When buing online, this is one of the downside.

But my favorite of all at the moment is De Zahra. They have a collection of plain and pattern, and they offer longer/labuh tudungs too. Their price are quite okay. You can get nice ones with silk and pattern for RM 85. Plains are RM 65. These are pictures of my De Zahraa collection. Happy to wear them. Compared to Sri Munawarah, jahitan De Zahra kemas, and it os comfortable to wear especially at the awning part. You wont notice the awning or wont feel having them on your head.


I came across tudung Ratu as well.. that will be in another entry soon. Anyways there are some tudung which are okay, and good price too - those which are not in the boutique. Recently I went to Giant Kota Damansara and there are lot of tudung to choose from.

But be careful dear. These tudung are so in trend now. Some of them are so short, it cover just down to your neck only. And there is one called tudung siti, which cover the head, but open by the neck???? and some are so thin you could have your neck and chect exposed. Remember, bertudung bukan fashion tau, tapi syariat..

sonata hari raya

Hari raya memang hari untuk posing nampaknya.. yang kecik ke.. yang besor ke.. semua beroya posing ha.. tapi yang lebih tu biasa la.. mak budak tu la.. :P

This is taken from Kak Min's Canon Lumix. Nice huh???

Ni beraya kat celah celah pokok plak..

Suppose to be 'the' gambar raya, same place every year.. but seems this year blurr plak.. Zahraa la ni .. she just cant sit still


Tok wan pun nak pose jugak ...

Masa ni la pulak Zahraa nak crancky, wont take picture..



At last we geve her some bait, baru laa boleh amik gambar dia.. ishhh

selamat hari raya

Selamat hari raya from the whole family, Maaf Zahir dan Batin. Semoga Syawal ini menambah lagi keimanan kita semua dan mengukuhkan tali silaturahim antara keluarga.

raya outfit

This year it is orange!!! Well, long story short - Zahrein chose orange, so here we are in our raya outfit.
Zahrein - Baju melayu: Hugo clothier, Semua house; Sampin: Jakel; Selipar: Abah punya
Zura - Baju Kurung: Ready made baju Kurung Washable Silk by Jakel; Tudung: Sri Munawarah (hadiah birthday from Mama, thank you mak... ) Shoes: Scholl (first time pakai kasut mahal.. raya sakan oooo)
Zahraa - Baju Kurung: Made by ZA Fashion, fabric by Jakel; Sandal: Garfiled, Jusco


Baju Zahraa is not orange sebenarnya but boley laaa... because i loveeee this fabric so much.. more than I fancy Amy Butlers' :P

zahraa and sarah

Zahraa had a real fun time with her cousin back home in KL. This is Zahraa with Sarah in baju tido kuning.






the matching outfit

Since Zahraa was little, I really wanted to have a matching outfit with her. And have been googling for mother-daughter matching dress some time after another (quite pathetic dowh) At last I had it this year!!!! We made same baju kurung!!! I love this cotton very very much. .. love the pattern and love the softness. It is very comfortable to wear.

Zahraa's baju was made by Zahrein's Mak Yung... she was once doing kids clothes business, dresses she sew on her own. Thats her brand tag, on Zahraa's baju kurung.

So this is how we look (erghhh. this is the only good picture-without me being good in it.. funny face huh????)

Monday, September 28, 2009

1st day of work

1st day of work - adussss.. boringnya.. we are all still in raya mood... any suggestion to start up?????

fesyenkah?

I was thinking about - almost the same - issue some time ago. And when kak chik wrote about it in her blog..it make me think.
Berpakaian - trendkah, keinginan sendirikah, mengikut kehendak agamakah, atau disuruh???

Of course I am referring to a Muslimah outfit.

Some time ago, i started to wear longer hijab, and baggy dresses, and socks too. That time, I wore socks, and longer hijab after my husband asked me too. And when ever I'm going out, it always clicks it my head -eh.. kena pakai stokin.. nanti abang marah- Cant you see it?? That is totally wrong!!! I am totally wrong that time!! I cover the aurah fully because my husband gave that order to me, astaghafirullah... Sepatutnya aurat ditutup sepenuhnya kerana takutkan Allah.. saya insaf, dan berdoa takkan ulangi lagi. Oh.. and I did mention cover the aurah fully, did I??

What is covering the aurah fully???
Well, covering aurah, sama seperti ibadah lain - tidak ada partition in being a muslim.. Partition?? Islam is comprehensive - kalau semua ibadah kita lakukan, dan semua suruhan Allah kita patuhi - barulah iman itu sempurna.. This info/knowledge is from Dato Hasan Din - I heard it masa dalam siaran tanyalah Ustaz. He said, Islam adalah agama comprehensive - tidak ada condition di mana keadaannya begini; 'walaupun saya tidak pakai tudung, tapi saya sembahyang' atau 'walaupun saya tidak alim, tapi hati saya baik' atau 'walaupun saya tidak solat, tapi saya tak pernah tinggalkan puasa'.. itu semua tidak ada dalam Islam. Seseorang yang beriman, perlu ikuti semua suruhan dan perintah - itu lah erti Islam - mengabdikan diri sepenuhnya kepada Allah - tidak ada separuh-separuh.

It it is the same with covering aurah. Its not like 'tak payah stokin pun tak pe.. tudung saya dah cukup labuh' atau 'walaupun saya pakai lengan pendek, tapi saya masih bertudung, ok la tu...' nope..... that is totally wrong. A person covers the aurah if she covers all, semua mengikut tuntutan agama - barulah lengkap. I also like to share that in Surah Al Nur, ayat 31, Allah telah perintahkan untuk melabuhkan tudung ke paras dada - that is the right way of how to wear hijab. So- to me, in this issue, there is no question at all- it was all written in the Quran. Jadi bagi saya, tidak ada pilihan mengikut selera masing dalam isu bertudung ni.

And the outfit. I went to a lot of boutique looking for dresses and baju kurung the other day. Most of them are without lining, with a very thin fabric. The promoter told me to use the liner blouse, and I told her, sometimes, even with line, the body shape could still be seen, as the liner is tight to the body and the fabric of the dress is very very thin. The promoter said to me 'Memang sekarang semua fesyen memang macam ni kak...' And that day, I started to think - kita berpakaian ikut kehendak fesyen kah, ikut kehendak hatikah, atau mengikut tuntutan.

I am not being good, or being religious here. I am just calling all Muslimah to think better, be wise and make a good choice in life.

Friday, September 25, 2009

berbuka

This is the first time we dine out for berbuka this year, (me and Zahrein), and it was a great gathering with the family. As usual, the food at Tropicana was great, with new menu introduced. But as usual, I cant eat much..but we are happy to see Zahraa eat a lot - and behave. She was so into her meal - she spend the whole hour concentrating on her plate - wihout annoying anyone :P.
Sempat lagi - sibuk nak bergaya dengan new tudung from De Zahraa. First time I had one with pattern. Love it.


Tokwan also joined the buka puasa. Above is Kak Min n Abg Riz - Kak Min, thats the best of you I could get that nite :P heheh - Hey.. why is Kudin not in the picture eh?? Oooooo he's having a great time with the buffet - Kudin makan paling banyak, he really makes it worth.

kad raya zahraa

This is the second time we received raya card from Zahraa, made at school.. Remember her first? It was made when she was 8 months. That was posted in my vox, maybe some of you might recall it. This year, the card from her is a bit different. Thanks my dear, we love the card.



the last dish

Its our last sahur this year, and might be the last in this house... felt kinda sadness rush thru the veins a bit.. urggh come on la... jgn berjiwang pulak... :P. So here's our last dish. Just made this once during Ramadhan.. and the this last one at last gets Zahrein to say 'aa.. sedapnya...' (normally its just.. mm ok, sedap).

Ha? apa bendenya?? Ayam paprik - but ran out of daun limau purut.

Saturday, September 19, 2009

selamat hari raya

I'd like to wish all my freinds, family, readers and all Muslims a Happy Hari Raya.
Minal a-ideen, al-fa-izeen, al-makbul-leen - Mudah mudahan anda kekbali kepada fitrah suci dan bersih, suci dari dosa, dan diterima amalannya yang lalu, insyallah.

Mohom ampun dan maaf, if there is any writing that hurts, annoys (:P) mencuit perasaan.. or any mis interpretation of infos.

Yang baik semuanya dari Allah, dan yang tidak itu datang dari saya. Semoga semua mendapat rahmat dan diberkati sempena Syawal ini...

Selamat Hari Raya,
Zura

Wednesday, September 16, 2009

kenali Rasullah s.a.w

BIODATA RASULULLAH SAW.

Nama : Muhammad bin Abdullah bin Abdul Muttalib bin Hashim.

Tarikh lahir : Subuh hari Isnin, 12 Rabiulawal bersamaan 20 April 571Masehi ( dikenali sebagai Tahun Gajah; sempena peristiwa tentera bergajah Abrahah yang menyerang kota Kaabah ).

Tempat lahir : Di rumah Abu Talib, Makkah Al-Mukarramah.

Nama bapa : Abdullah bin Abdul Muttalib bin Hashim.

Nama ibu : Aminah binti Wahab bin Abdul Manaf.

Pengasuh pertama : Barakah Al-Habsyiyyah ( digelar Ummu Aiman. Hamba perempuan bapa Rasulullah SAW ).

Ibu susu pertama : Thuwaibah ( hamba perempuan Abu Lahab ).

Ibu susu kedua : Halimah binti Abu Zuaib As-Saadiah ( lebih dikenali Halimah As-Saadiah. Suaminya bernama Abu Kabsyah ).



USIA 5 TAHUN.

Peristiwa pembelahan dada Rasulullah SAW yang dilakukan oleh dua malaikat untuk mengeluarkan bahagian syaitan yang wujud di dalam hatinya.


USIA 6 TAHUN

Ibunya Aminah binti Wahab ditimpa sakit dan meninggal dunia di Al-Abwa ( sebuah kampung yang terletak di antara Makkah dan Madinah ). Baginda dipelihara oleh Ummu Aiman ( hamba perempuan bapa Rasulullah SAW) dan dibiayai oleh datuknya Abdul Muttalib.


USIA 8 TAHUN

Datuknya, Abdul Muttalib pula meninggal dunia. Baginda dipelihara pula oleh bapa saudaranya, Abu Talib.


USIA 9 TAHUN

( Setengah riwayat mengatakan pada usia 12 tahun ). Bersama bapa saudaranya, Abu Talib bermusafir ke Syam atas urusan perniagaan.. Di kota Busra, negeri Syam, seorang pendita Nasrani bernama Bahira ( Buhaira ) telah bertemu ketua-ketua rombongan untuk menceritakan
tentang pengutusan seorang nabi di kalangan bangsa Arab yang akan lahir pada masa itu.

USIA 20 TAHUN

Terlibat dalam peperangan Fijar . Ibnu Hisyam di dalam kitab ' Sirah ' , jilid1, halaman 184-187 menyatakan pada ketika itu usia Muhammad SAW ialah 14 atau 15 tahun. Baginda menyertai peperangan itu beberapa hari dan berperanan mengumpulkan anak-anak panah sahaja.
Menyaksikan ' perjanjian Al-Fudhul ' ; perjanjian damai untuk memberi pertolongan kepada orang yang dizalimi di Makkah.


USIA 25 TAHUN

Bermusafir kali kedua ke Syam atas urusan perniagaan barangan Khadijah binti Khuwailid Al-Asadiyah. Perjalanan ke Syam ditemani oleh Maisarah; lelaki suruhan Khadijah. Baginda SAW bersama-sama Abu Talib dan beberapa orang bapa saudaranya yang lain pergi berjumpa Amru bin Asad ( bapa saudara Khadijah ) untuk meminang Khadijah yang berusia
40 tahun ketika itu. Mas kahwin baginda kepada Khadijah adalah sebanyak 500 dirham.


USIA 35 TAHUN

Banjir besar melanda Makkah dan meruntuhkan dinding Kaabah. Pembinaan semula Kaabah dilakukan oleh pembesar-pembesar dan penduduk Makkah. Rasulullah SAW diberi kemuliaan untuk meletakkan ' Hajarul-Aswad ' ke tempat asal dan sekaligus meredakan pertelingkahan berhubung perletakan batu tersebut.


USIA 40 TAHUN

Menerima wahyu di gua Hira ' sebagai perlantikan menjadi Nabi dan Rasul akhir zaman.


USIA 53 TAHUN

Berhijrah ke Madinah Al-Munawwarah dengan ditemani oleh Saidina Abu Bakar
Al-Siddiq. Sampai ke Madinah pada tanggal 12 Rabiulawal/ 24 September 622 M.

USIA 63 TAHUN

Kewafatan Rasulullah SAW di Madinah Al-Munawwarah pada hari Isnin, 12 Rabiulawal tahun 11Hijrah/ 8 Jun 632 Masihi.


ISTERI - ISTERI RASULULLAH SAW

Khadijah Binti Khuwailid.
Saudah Binti Zam'ah.
Aisyah Binti Abu Bakar ( anak Saidina Abu Bakar ).
Hafsah binti ' Umar ( anak Saidina ' Umar bin Al-Khattab ).
Ummi Habibah Binti Abu Sufyan.
Hindun Binti Umaiyah ( digelar Ummi Salamah ).
Zainab Binti Jahsy.
Maimunah Binti Harith.
Safiyah Binti Huyai bin Akhtab.
Zainab Binti Khuzaimah ( digelar ' Ummu Al-Masakin ' ; Ibu Orang Miskin ).


ANAK - ANAK RASULULLAH SAW

1. Qasim
2. Abdullah
3. Ibrahim
4. Zainab
5. Ruqaiyah
6. Ummi Kalthum
7. Fatimah Al-Zahra


ANAK TIRI RASULULLAH SAW

Halah bin Hind bin Habbasy bin Zurarah al-Tamimi ( anak kepada Saidatina Khadijah bersama Hind bin Habbasy. Ketika berkahwin dengan Rasulullah, Khadijah adalah seorang janda ).


IBU SUSUAN / SAUDARA SUSUAN

1. Thuwaibah 1. Hamzah
2. Abu Salamah Abdullah bin Abdul Asad


SAUDARA SUSUAN

1. Halimah Al-Saidiyyah 1. Abu Sufyan bin Harith bin Abdul Mutallib
2. Abdullah bin Harith bin Abdul ' Uzza
3. Syaima ' binti Harith bin Abdul ' Uzza
4. Aisyah binti Harith bin abdul ' Uzza


BAPA DAN IBU SAUDARA RASULULLAH SAW ( ANAK-ANAK KEPADA ABDUL MUTTALIB )

01. Al-Harith
02. Muqawwam
03. Zubair
04. Hamzah ***
05. Al-Abbas ***
06. Abu Talib
07. Abu Lahab ( nama asalnya Abdul Uzza )
08. Abdul Ka ' bah
09. Hijl
10. Dhirar 11. Umaimah
12. Al-Bidha ( Ummu Hakim )
13. Atiqah ##
14. Arwa ##
15. Umaimah
16. Barrah
17. Safiyah ( ibu kepada Zubair Al-Awwam ) ***

*** Sempat masuk Islam.
## Ulama berselisih pendapat tentang Islamnya.


Sabda Rasulullah SAW :

"Sesiapa yang menghidupkan sunnahku, maka sesungguhnya dia telah mencintai aku. Dan sesiapa yang mencintai aku nescaya dia bersama-samaku di dalam syurga."

( Riwayat Al-Sajary daripada Anas )

اللهم صلى على
سيدنا محمد وعلى آله
واصحابه وسلم

Nabi Muhammad SAW - Manusia agong.

KENALI NABI MUHAMMAD S.A.W. SECARA LAHIRIAH.

Begitu indahnya sifat fizikal Baginda, sehinggakan seorang ulama Yahudi yang pada pertama kalinya bersua muka dengan Baginda lantas melafazkan keIslaman dan mengaku akan kebenaran apa yang disampaikan oleh Baginda. Di antara kata-kata apresiasi para sahabat ialah:

- Aku belum pernah melihat lelaki yang sekacak Rasulullah saw..
- Aku melihat cahaya dari lidahnya.
- Seandainya kamu melihat Baginda, seolah-olah kamu melihat matahari terbit.
- Rasulullah jauh lebih cantik dari sinaran bulan.
- Rasulullah umpama matahari yang bersinar.
- Aku belum pernah melihat lelaki setampan Rasulullah.
- Apabila Rasulullah berasa gembira, wajahnya bercahaya spt bulan purnama.
- Kali pertama memandangnya sudah pasti akan terpesona.
- Wajahnya tidak bulat tetapi lebih cenderung kepada bulat.
- Wajahnya seperti bulan purnama.
- Dahi baginda luas, raut kening tebal, terpisah di tengahnya.
- Urat darah kelihatan di antara dua kening dan nampak semakin jelas semasa marah.
- Mata baginda hitam dengan bulu mata yang panjang.
- Garis-garis merah di bahagian putih mata, luas kelopaknya, kebiruan asli di bahagian sudut..
- Hidungnya agak mancung, bercahaya penuh misteri, kelihatan luas sekali pertama kali melihatnya.
- Mulut baginda sederhana luas dan cantik..
- Giginya kecil dan bercahaya, indah tersusun, renggang di bahagian depan.
- Apabila berkata-kata, cahaya kelihatan memancar dari giginya.
- Janggutnya penuh dan tebal menawan.
- Lehernya kecil dan panjang, terbentuk dengan cantik seperti arca..
- Warna lehernya putih seperti perak, sangat indah.
- Kepalanya besar tapi terlalu elok bentuknya.
- Rambutnya sedikit ikal.
- Rambutnya tebal kdg - kdg menyentuh pangkal telinga dan kdg - kdg mencecah bahu tapi disisir rapi.
- Rambutnya terbelah di tengah.
- Di tubuhnya tidak banyak rambut kecuali satu garisan rambut menganjur dari dada ke pusat.
- Dadanya bidang dan selaras dgn perut. Luas bidang antara kedua bahunya lebih drpd biasa.
- Seimbang antara kedua bahunya.
- Pergelangan tangannya lebar, lebar tapak tangannya, jarinya juga besar dan tersusun dgn cantik.
- Tapak tangannya bagaikan sutera yang lembut.
- Perut betisnya tidak lembut tetapi cantik.
- Kakinya berisi, tapak kakinya terlalu licin sehingga tidak melekat air.
- Terlalu sedikit daging di bahagian tumit kakinya.
- Warna kulitnya tidak putih spt kapur atau coklat tapi campuran coklat dan putih.
- Warna putihnya lebih banyak.
- Warna kulit baginda putih kemerah-merahan.
- Warna kulitnya putih tapi sihat.
- Kulitnya putih lagi bercahaya.
- Binaan badannya sempurna, tulang-temulangnya besar dan kukuh.
- Badannya tidak gemuk.
- Badannya tidak tinggi dan tidak pula rendah, kecil tapi berukuran sederhana lagi kacak.
- Perutnya tidak buncit.
- Badannya cenderung kepada tinggi, semasa berada di kalangan org ramai baginda kelihatan lebih tinggi drpd mereka.


KESIMPULANNYA :

Nabi Muhammad sa.w adalah manusia agung yang ideal dan sebaik-baik contoh sepanjang zaman. Baginda adalah semulia - mulia insan di dunia.

Wallahualam..

zahraa and animal planet

video

zahraa's cookies

Remember last year I had a post about Zahraa making kuih raya in school?? Thats in vox, I think. Well.. this year she's making them again with her friends and teachers in school. They made chocolate chip cookies yesterday. hahaha.. but instead of making shapes of cookies, the teachers asked them to scoop them into those paper cups - easier to handle.



Macam-macam ragam ada. There's a kid who is so keen on doing it, who slept while doing it, who doesnt know what is going on, who is so proud of his work, who looks bored, who tried very hard, and who is not interested to try at all.. and oh, there's kids who eat the mixture too!! Err.. thats includes Zahraa.
So she came back from school yesterday with some cookies for mama and abah!! Together with the recipe.. hahhaah

Thank you, dear.