Wednesday, September 30, 2009

kedai tudung bukit jambul

i'd like to write about this some time ago - but its either I dont have the time, I've got no mood, I'm not that evil that time, or I forgot, or I hate it so much that I dont even want to think about it. 

One day, I was looking for new tudung for raya.. tudung awning la of course. But being tak sabar nak tunggu balik KL, and with idea from hubby that say all store might be already closed when we came back, I went hunting for tudung at Bukit Jambul Complex.. kat Penang la kan.. 

Then I came to this one store, which looks like they're having the most tudung - banyak sungguh and macam macam ada.. (This kedai is just a booth, being open) I found one that I like, and wanted to try on, as usual... this tudung awning is not like tudung bawal, you have to try it on your face to look whether it suits you or not. 
But to my shock, the promoter girl yells "Ehhhh.. kak!!! Jangan.. tak boleh try" To my suprise i said "Hah?? tak leh try???" 
Then the taukey came (whom I knew and have bought a lot from her before) "Ehh.. tak boleh try try, habiihhh rosak nanti dik oiii tudung mahai mahai ni... Ni Hajaba ni.. " (ike I never had Hajaba before)

(for your info, the tudung is RM45)

Then I said, "Laa.. kalau tak try mana nak tau sesuai ke tak.. Kena la tengok kat muka camana, sedap ke tak.. " Nicely, I think

Then the taukeh said "Haa.. kalau nak try ni kat kat tepi ni.. ada cermin ni.. cangkung la tepi ni kalau tak nak orang nampak"

MASHALLAH.. DOES SHE REALIZE WHAT SHE IS SAYING???? Her booth is an open booth, located in the atrium of a 6 storey complex.. 6 storey of people could see me open my tudung, and everyone shopping for raya could see me too!!!!!!! 

Ini seriously salah concept!!! Dia jual tudung, untuk tutup aurat, tapi dia suruh plak kita bukak tudung open kat situ.. and i cant understand kenapa pulak tudung dia boleh rosak if I put it over my current tudung. It might be rosak too if terkena the earing yang canggih-canggih, or kena kutu ke.. ??????

I am so annoyed at that time and I say "La.. dekat Ariani, tudung sampai beratus ratus ringgit boleh je try macamana pun sesuka hati..."
She said " Ariani tu jual mahal, dapat untung berkali ganda.. sebab tu diorang tak kisah, jual satu pun dah untung giler"
And I totally more annoyed and figure out I should just leave. But before that I said "Hmm patut la Ariani laku, penuh kedai dengan orang even mahal mana pun tudung dia, diorang tu mesra pelanggan" and I just go

Only after that I realize.. patut la there's a lot of tudung in her kedai.. maybe tak laku kot.. I think it is not worth at all.. just to buy, I have to compromise my aurah.. If I dont buy, duit jimat, aurah selamat.. 

This is not to talk bad about this makcik, but I think this is a lesson.. to who ever selling apparels, please be sensitive towards buyer needs. It might help your business rather than ruining it. 

11 comments:

Drama Mama said...

oh zoora, kalau aku, ambik ja gambar kedai dia and post in here. so that next time orang lain know not to got here. serves them right!

tsk tsk tsk

- rzmie - said...

ooh..kedai kat area2 dpn kfc tuh ke nih? yang ada banyak booth jual baju, tudung, dan segala macam pakaian perempuan eh? bukan kat booth2 tuh mmg kerek sket ke layanannya..klu kita belek2 pakaian dah diikutnya.. :)

ZOORA said...

oo bukan.. yang belah situ ok.. ni yang depan McDonalds yang jual tudung2

- rzmie - said...

ooh..kedai tuh rupanya..bukan kat bayan baru ada kedai jual tudung gak ke? sederet dengan kedai emas?

ZOORA said...

sederet kedai emas???? yang kat makbul tu ke??? jalan tengah u mean??

Dayah said...

Zoora,
saya rasa awak pegi booth yg kwn saya p jugak exactly kisah yg sama ..takleh try..saya tak ikut dia la crita..ada lagi sorang kwn yg p sama, terus laser kat org yg jual tu..dh tak try mana nak tau elok tak elok dgn kita,... tokey kedai kata, tudung dia quality, so takut kemek ke rosak ke..pastu kwn saya balas la balik..kalau quality, tentu buat mcmna pun takkan rosak kan..

- rzmie - said...

entah lah zoora..nama jalan tak tau..tau area2 kat bayan baru tuh..yang tau ada bank muamalat dgn banyak kedai nasi kandar..tak pe..nanti umah siap kat bayan baru tau la nama2 jalan kat situ..skrg tak tau lagi pun tak pe.

SlingMeMama said...

zoora, kedai tu mmg gitu la. dulu pun dia sound to me like that. tak bleh try. hampeh, pastu kalau nak return (sbb balik umah, try, find out tak sesuia) pun tak boleh. mmg tak mesra pelanggan betul. ban dah kedai tuh.

ZOORA said...

oo ye ke.. laa.. ramai mcm tu rupanya.. ish ish.. semua terkena bende yg sama... tak belajar dari kesilapan ke akak tu ekk??? tak pe la.. mungkin semua ni rezeki untuk kita dapat tudung yang elbih elok kan???

mydailymumbling said...

Salam..kedai tu yang kat depan reject shop tu ker?
Kalau kedai tu dia suruh i bukak tudung and try kat situ..i cakap ler buatlah fitting room takkan nak bukak kat situ nak try tudung. Dia cakap takder sapa nak tgk...I memang dah geram..luckily my husband cakap tak payah lah beli kat lain..makcik tu mmg semacam skit..I tak pegi dah lepas tu..

ZOORA said...

haaa betul.. kedai tu la..... makcik tu pelik sket kan? byk lagi kedai lain....